Mozgásszervi fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat a kórelőzménnyel együtt az orvosi diagnosztika legfontosabb alappillére.

A reumatológiában a fizikális vizsgálatot az áttekinthetőség érdekében három részre oszthatjuk:

  • Megtekintés,
  • tapintás,
  • működés vizsgálata.

A gyakorlatban ezeket nem elkülönülten, egymást követően, hanem együtt, a beteg panaszainrk megfelelően, célirányosan végezzük.

Megtekintés

A megtekintés már a beteg belépésekor megkezdődik. Megfigyelhetjük a beteg járását. Harmónikus-e, egyenlők-e a lépéshosszak, használ-e a beteg segédeszközt, járóbotot, járókeretet stb., vagy esetleg egy másik ember segítségére szorul. A járás kóros esetben lehet sántító pl. fájdalom miatt, vagy végtag hosszkülönbség miatt. A járás lehet jellegzetes pl. csípőficam esetén, vagy apró léptű, csoszogó pl. Parkinson kór esetén. Akut derékfájós beteg nem szívesen ül le, ha hellyel kínáljuk, mert az ülés fokozza a fájdalmat. Megfigyelhetjük a vetkőzés folyamatát, önállóan kisebb-nagyobb nehézséggel, vagy csak segítséggel megoldható.

Antalgiás – fájdalomkerülő – tartás derékfájdalom esetén
Antalgiás – fájdalomkerülő – tartás derékfájdalom esetén

Megtekintés hátulról

Megfigyeljük a test jobb és baloldalának szimmetriáját, a vállak és a csípőlapátok egy szintben vannak-e. Van-e gerincferdülés (scoliosis)? Akut nyak és derékfájdalom esetén előfordulhat ferde, fájdalomkímélő tartás. A térdek állása normál tengelyű, vagy a comb és a lábszár tengelye befelé (varus térd) vagy kifelé zár be tompaszöget (valgus térd) ? De megfigyelhetünk izomsorvadást, esetleges bőrelváltozást,  visszerességet, lábszárödémát.

Scoliosis – gerincferdülés
Scoliosis – gerincferdülés

Megtekintés oldalról

Oldalról megfigyelhetjük a gerinc fiziológiás görbületeit. A háti gerincszakasz normál esetben domború (kifózis), ez lehet fokozott vagy elsimult. Az ágyéki gerinc normál esetben homorú (lordozis), ez szintén lehet fokozott, vagy elsimult, kiegyenesedett.

Hanyag tartás
Hanyag tartás (bal oldalon)

A csípő vagy térdízület mozgásbeszűkülése (kontraktúra) esetén az érintett csípő és térd behajlított helyzetben van.

Antalgiás – fájdalomkerülő – tartás derék és/vagy térdfájdalom esetén
Antalgiás – fájdalomkerülő – tartás derék és/vagy térdfájdalom esetén

Tapintás

Ízületek

Tapintással állapíthatjuk meg az érintett ízület nyomásérzékeny pontjait, érzékelhetjük a gyulladásra utaló jeleket: melegebb ízület, duzzanat, tömegesebb ízület, szabad ízületi folyadék.

Kéz kisízületek degeneratív – kopásos – elváltozása
Kéz kisízületek degeneratív – kopásos – elváltozása
Ízületi gyulladáshoz társuló diffúz kézháti duzzanat, bőrpírral
Ízületi gyulladáshoz társuló diffúz kézháti duzzanat, bőrpírral

Izmok

Az izmok minden ingerre összehúzódással reagálnak, így fájdalom esetén is így védekeznek. Ezért tapinthatunk feszes, kemény tapintatú izmokat ol a gerinc mellett gerincfájdalom esetén, feszes csuklyásizmot nyaki fájdalomnál, vagy a gerinc melletti izmok feszességét, nyomásérzékenységét a nyaki, háti és ágyéki gerinc különböző eredetű fájdalmainál. Az izom egyes részei nagyobb mértékben feszesek lehetnek, ezeket a területeket nyomásérzékeny izomcsomók formájában tapinthatjuk, melyek “ugrálnak” az ujjaink alatt.

Izombénulás, vagy kevesebbet használt izmok esetén (pl gipszrögzítés után, vagy fájdalom miatti csökkent használat) az izom tapintata petyhüdt, puha.

Lágyrészek

Izmok, inak, szalagok eredési és tapadási pontjai nyomásérzékenyek gyulladás esetén. Ilyen pl a tenisz és golfkönyök. Nyáktömlők gyulladása nagyfokban fájdalmas és nyomásérzékeny. Gyakori a váll, a térd körül, a nagytompor területén. Jellegzetes nyomásérzékeny helyei vannak az ún alagútszindrómáknak.

Kéztőalagút szindróma jellegzetes nyomásérzékeny pontja
Kéztőalagút szindróma jellegzetes nyomásérzékeny pontja

Működés vizsgálata

A működés vizsgálata során a gerinc és az ízületek mozgástartományait mérjük fel. Van-e és ha igen, milyen fokú mozgásbeszűkülés egy adott ízületben? Aktív mozgatás esetén azt nézzük, hogy a beteg milyen mértékben képes mozgatni egy adott ízületet, míg passzív mozgatás esetén a beteg ellazítja, és az orvos mozgatja a vizsgálandó ízületet. Az ízületi mozgásfunkciók beszűkülése, ill. a mozgatás során jelentkező fájdalom jellemző lehet a háttérben álló kórállapotokra.

Ízületek mozgástartományának vizsgálata
Ízületek mozgástartományának vizsgálata

A környéki degrendszer vizsgálata része a mozgásszervi vizsgálatnak. Gerinc eredetű panaszoknál az izomerő, az esetleges izomgyengeség, érzéseltérések és reflexek vizsgálata elengedhetetlen.

Reflexvizsgálat (térdkalács reflex)
Reflexvizsgálat (térdkalács reflex)