Mivel foglalkozik a reumatológia?

Az Európai Szakorvosi Szövetség (UEMS) meghatározása szerint:

“A reumatológia az az orvosi szakma, amely a csontváz- és izomrendszer – ide értve a mozgatórendszert, a kötőszövetet és a kapcsolódó lágyrészeket – betegségeivel és funkcionális rendellenességeivel foglalkozik. Magában foglalja ezek gyulladásos betegségeit, az ízületek és a gerinc degeneratív betegségeit, a mozgatórendszerben jelentkező anyagcsere betegségeket, a lágyrészek, a belső szervek és az idegrendszer betegségeit, amennyiben az előzőekhez társulnak. Így a reumatológia magában foglalja különösen a belgyógyászat, ortopédia, neurológia és idegsebészet, fizioterápia és rehabilitáció interdiszciplinális ismeretanyagát.”

A reumatológia mai értelmezésünkben a mozgásszerveket érintő elváltozások, betegségek diagnosztikájával és konzervatív kezelésével foglalkozó orvosi szakterületet jelenti. Leegyszerűsítve a mozgásszervi betegségek gyűjtőneveként használatos.

A mozgásszervekhez tartoznak:

 • csontok,
 • ízületek, porckorongok,
 • szalagok,
 • izmok,
 • ínak, ínhüvelyek, nyáktömlők.

A gyakorlatban viszont azt látjuk, hogy azok a betegek keresik fel a reumatológia rendeléseket, akiknek valamilyen fájdalmuk van. A cél annak eldöntése, hogy a fájdalom mozgásszervi eredetű-e, vagy a beteg ellátása más szakma kompetenciája.

Reumatológia jelentése

Érdekes magának a reumatológia kifejezésnek a jelentése. Összetett szó, mely Két részből áll: reuma és lógia, azaz logosz.

A logosz görög eredetű szó, jelentése sokféle lehet: ész, szó, nyelv, beszéd, gondolkodás, bizonyítás, bölcsesség, logika. Általában minden szóösszetételben az adott szakterülettel foglalkozó tudományt jelenti.

A reuma szó értelmezése viszont sokkal érdekesebben alakult az elmúlt kb. 2500 évben. A reuma szó a görög folyni, mozogni igéből ered. Előszőr az i.e. V. században Empedoklész műveiben találkozunk vele. Szerinte a betegségek egyik csoportját a testben áramló káros folyadék, a reuma idézi elő.

Ezen alapul Hippokratész (ie. 460-377) nedvelmélete is, mely szerint a gyulladást egy kóros nedv, a reuma okozza.

Érdemes megemlíteni, hogy amennyiben szóba kerül az orvoslás története, mindig Hippokratésznél (i.e. 460-377) kötünk ki. De így van ez a többi tudománnyal, művészettel, kultúrával kapcsolatban is: minden az ókori görög kultúrából (tágabb értelemben i.e. 2700-i.e. 146) veszi kezdetét. „Már az ókori görögök is…” Ennél korábbra ritkán merészkedünk, esetleg megemlítik még, hogy az írás sumér eredetű (i.e. 3000), de az ennél régebbi civilizációk már a feledés homályába vesznek.

Pedig a sumér agyagtábláknál sokkal régebbi hun-székely rovásírásos emlékeket találtak Tatárlakán, Erdélyben i.e. 5500-ból és további rovásírásos emlékeket több barlang falán 35-40.000 évvel ez előttről. De az írás (és számolás) ismerete akkor már egész rendszert alkotott, tehát nem akkor alakult ki, hanem valószínűleg jóval korábban…

Ezen ősi civilizációk tudását vették át a görögök (de nem a teljességét, hanem annak csak egy szűkebb tartományát) és ma ezt a görög kultúrát tekintjük a tudomány bölcsőjének.

A másik érdekesség az, hogy az angol és francia nyelvben a reuma szónak kettős jelentése van:

 1. az angol „epidemic rheuma” jelentése influenza, a francia „s’ enrhumer” kifejezést pedig náthát kapni értelemben használják,
 2. a rheumatism szó ugyanakkor mindkét nyelvben mozgásszervi betegséget is jelent.

A mai szóhasználatban azonban a reuma, reumatológia kifejezés már csak a mozgásszervi betegségekhez kötődő jelentését őrizte meg.

A magyar nyelvben az ízületeket és a szívet megbetegítő reumát csúznak nevezték. „Kínoz a csúz”, gyakori mondás volt ez még a múlt század első felében is.

Irodalom

Dr. Sándor Róbert: Reumások kalauza könyv (Medicina Egészségügyi Könyvkiadó, 1963)

Mi a különbség reumatológia és ortopédia között?

Gyakran felmerülő kérdés: mi a különbség reumatológia és ortopédia között, hiszen mindkét szakterület a mozgásszervi betegségekkel foglalkozik.


A reumatológia és ortopédia között a különbségeket 3 fő pontban lehet összefoglani:

 1. Az ortopédia a mozgásszervi betegségek műtéti kezelését végzi, kivéve a gerincsérvet, melynek műtéti ellátását az idegsebészet végzi.
 2. A mozgásszervek fejlődési rendellenességeivel az ortopédia foglalkozik, pl. csípőficam, gerincferdülés. Ezért viszik a csecsemőket csípőficam szűrés céljából ortopédia szakrendelésre.
 3. Hagyományosan bizonyos statikai eltérések járó állapotokat is az ortopédián kezelnek, pl. lapostalp, talpbetétek felírása.

Milyen panaszokkal érdemes felkeresni a reumatológust?

Az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a betegek reumatológushoz fordulnak, a fájdalom. A fájdalom lehet hirtelen jelentkező, akut, vagy elhúzódó, krónikus fájdalom. A fájdalom eredetét tekintve megkülönböztetünk mechanikus (pl. gerincsérv okozta idegkompresszió, nagyfokú ízületi kopás) és gyulladásos (ízületi és lágyrész gyulladások) eredetű fájdalmat. A mechanikus fájdalomnak is vannak azonban gyulladásos időszakai.
Betegségtől függően a fájdalom mellett jelentkezhet egyéb tünet is, pl. zsibbadás, ízületi ropogás, hűvös végtag, duzzadt, meleg terület, kezek, lábak bőrének elszíneződése, bőrelváltozás stb.

A reuma nem csak az idősebb korosztályt érinti, a fájdalmak minden korosztály életét megkeserítik.

Derékfájdalom
Derékfájdalom, az egyik leggyakoribb panasz

Reumatológiai központok kialakulása

Európa első reumatológiai centruma a ma is működő Royal National Hospital for Rheumatic Diseases 1742-ben nyitotta meg kapuit az angliai Bath-ban. A reumatológia feladata lett – kiválva a belgyógyászatból – a mozgásszervi betegségek konzervatív terápiája, az ortopédiára hagyva néhány gyerekkori kórkép mellett a mozgásszervi betegségek sebészi kezelését.

Hazánkban a XX. század elején fürdőhelyek mellett alakultak a reumatológiai központok. Az első magyar reumatológus valószínűleg Hévíz fürdőorvosa, Schulhof Vilmos volt. Tanszéket 1971-ben kapott Magyarországon a reumatológia az Orvostovábbképző Egyetemen.

Mikor gondoljunk mozgásszervi eredetű panaszokra?

Egy vagy két testterületet érintő panaszok esetén:

 • Nyak fájdalom és/vagy kar fájdalommal, zsibbadással,
 • Váll fájdalom, duzzanat,
 • Könyök fájdalom, duzzanat,
 • Csukló és kéz ízületeinek fájdalma, duzzanata, kéz kisízületeinek deformitása, kéz, ujjak zsibbadása,
 • háti fájdaom,
 • Derékfájdalom, kersztcsont táji fájdalom és/vagy alsó végtag fájdalommal, zsibbadással,
 • Csípőtáji fájdalmak,
 • Térd fájdalom, meleg tapintatú térd, duzzanat, ízületi ropogás,
 • Boka és lábfej ízületeinek fájdalma, duzzanata, deformitása, láb és lábujjak zsibbadása.
 • Valamely ízületi mozgásbeszűkülés
 • Húzódás, rándulás, zúzódás után
 • Sportsérülések után

Több testterületet érintő panaszok esetén:

 • sokízületi fájdalom,
 • sokízületi gyulladás,
 • diffúz izomfájdalom,
 • és ezekhez esetlegesen társuló általános tünetek, pl. gyengeség, fáradtság, hőemelkedés, láz, bőrtünetek.

Fontos! A fájdalom nem csak mozgásszervi eredetű lehet, hanem vezető tünete lehet egyéb szervi elváltozásoknak is. A fájdalom azt jelzi, hogy valami nincs rendben a szervezetben. A fájdalom eredetének pontosítása, a betegségek beazonosítása az elkülönítő diagnosztika része, sokszor nem egyszerű feladat. Szükség esetén eszközös vizsgálatokat, képalkotó eljárásokat, labor vizsgálatokat is igénybe kell venni.
Akut fej, mellkasi és hasi fájdalmak esetén elsőként neurológiai, kardiológiai ill. sebészeti szakvizsgálat indokolt.

Milyen betegségekkel foglalkozik a reumatológus?

A leggyakoribb betegségcsoportok a következők:

 • a gerinc kopásos elváltozásai,
 • az ízületek kopásos elváltozásai,
 • ízületek gyulladása,
 • a mozgásszervek lágyrészeinek fájdalma, gyulladása: izomfájdalom, ín, ínhüvely és nyáktömlő gyulladás, izomeredési és tapadási pontok gyulladása,
 • anyagcsere betegségek mozgásszervi vonatkozásai, pl. köszvény,
 • csontritkulás és szövődményei,
 • autoimmun eredetű sokízületi gyulladással járó betegségek, pl. reumatoid artritisz.

Összefoglalás

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a mozgásszervek leggyakrabban kopásos és gyulladásos betegségeivel és azok nem műtéti kezelésével foglalkozik.

Milyen panaszokkal keressek fel reumatológust?

A gerinc és az ízületek fájdalma, duzzanata, a végtagok fájdalma, zsibbadása, érzészavara, esetleges izomgyengeség kialakulása esetén kérjük reumatológus segítségét.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Gyógyszeres fájdalom- és gyulladáscsökkentők, speciális gyógyszeres kezelések és a fizio-hidro- és balneoterápiás kezelések széles tárháza áll rendelkezésre.