Mozgásszervi anamnézis

Mozgásszervi anamnézis

Az anamnézis (kórelőzmény) a beteg vizsgálatának elengedhetetlen része, általában minden orvosi tevékenység alapja. A legtöbb esetben,  így a reumatológiában is a beteg kikérdezése és a fizikális vizsgálat nem külön-külön, egymástól izoláltan és szigorú egymásutániságban történik, hanem a két tevékenység szervesen összefügg egymással.

A kikérdezés (és a fizikális vizsgálat) során négy fő panasz- és tünetcsoportot tisztázunk:

  • a fájdalmat,
  • a funkciózavart,
  • az anatómiai elváltozásokat és
  • az általános tüneteket.

Ezen kívűl vannak olyan kérdések, amelyeket minden beteg esetén tisztázni kell, egyrészt azért, mert összefügghet a beteg panaszaival, másrészt azért, mert ellenjavallatát képezheti a tervezett terápiának.

A fájdalom

A fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, mely a beteget orvoshoz viszi. Ezért elsődleges, hogy tisztázzuk a fájdalom kezdetét, jellegét, kialakulásának körülményeit. A fájdalomról részletesen itt olvashat.

A funkciózavar

A fájdalom mellett a beteg panaszkodhat pl. valamilyen mozgászavarról is. Ilyen lehet pl. a vállfájdalom mellett a váll nagyfokú mozgásbeszűkülése (leggyakrabban vállkörüli lágyrészgyulladás következtében), derékfájáshoz társuló különböző fokú ágyéki gerinc mozgáskorlátozottsággal. Társulhat a derékfájáshoz az alsóvégtag valamely izomcsoportjának gyengesége is pl. gerincsérv szövődményeként. Rá kell kérdezni ilyenkor a vizelet és széklettartás funkciójára is. Nagy kiterjedésű gerincsérv szövődményeként kialakulhat vizelettartási képtelenség, vagy éppen ellenkezőleg, nehezebben indul a vizelet. Sürgős porckorongsérv műtétet igényelhet. Csípő- és térdkopás esetén a lépcsőnjárás, cipő és zoknihúzás nehézségeire kérdezünk rá. Súlyos deformitásokat okozó krónikus gyulladásos ízületi betegségek esetén már a mindennapi tevékenységek (öltözködés, csap kinyitása, kenyérvágás, higiéniás tevékenységek) ellátása is gondot okozhat. Szüksége van-e a betegnek valamilyen segédeszközre (bot, fűző, térdtok stb.)?

Anatómiai elváltozások

Az anatómiai elváltozásokat (duzzanat, deformitás, testtartási rendellenességek stb.) a funkciózavarokkal együtt a fizikális vizsgálat során objektivizáljuk. Az anamnézis során a korábbi történésekre kérdezünk rá: pl. volt-e duzzadt ízülete, ha igen, mely ízületei duzzadtak meg, mennyi ideig tartott a duzzanat (1-2 nap alatt megszűnt vagy hetekig fennállt)? Szimmetrikusan jelent meg mindkét oldalon, vagy csak az egyik oldalt érintette? Vándorolt-e (eyik ízületen elmúlt és megjelent egy másikon), vagy egymás mellett egyre több ízület vett részt a folyamatban? Egy, néhány (2-4), vagy több (5 vagy több) ízület érintett? Ez utóbbi esetben sokízületi gyulladásról beszélünk.

Általános tünetek

A beteg általános tünetei: hőemelkedés, láz, hidegrázás, éjszakai izzadás, gyengeség és fáradtság, fogyás. Ezek a tünetek kísérhetnek pl. autoimmun betegségeket, de utalhatnak a szervezet egyéb megbetegedésére is.

Tünetek, betegségek, melyeknek mozgásszervi vonatkozása lehet

Amennyiben a mozgásszervi panaszok és tünetek alapján olyan betegség gyanúja merül fel, melynek egyéb szervi vonatkozása is lehet, ezekre célzottan is rákérdezünk. Ilyen lehet pl. a pikkelysömör, egyéb bőrelváltozás, szemgyulladás, húgycsőgyulladás, prosztatagyulladás, vastagbélgyulladás, daganatos betegségek, endokrin betegségek stb.

Állapotok, betegségek, melyek befolyásolják a terápiát

Olyan állapotok tartoznak ide, melyek esetén bizonyos gyógyszeres és/vagy fizioterápiás kezelések nem alkalmazhatók. Ilyen pl. a kezeletlen, ingadozó magas vérnyomás, cukorbetegség, ritmuszavarok, keringési elégtelenség, mélyvénás trombózis, nagyfokú visszeresség, kiterjedt bőrelváltozások, lázas állapot, zöldhályog, gyomorfekély, vagy gyomorvérzés utáni állapot, daganatos betegség, incontinencia (vizelettarási nehézség), fém, protézis a testben, pacemaker, alvadásgátló gyógyszer szedése stb.