Masszázs

Az egyik legelterjedtebb és legismertebb fizioterápiás kezelés a masszázs. Mechanikai energiát használunk, melyet a masszőr keze közvetít a kezelendő testrészre. Ez a közvetlen kapcsolat masszőr és páciens között a kezelés leglényegesebb és nélkülözhetetlen eleme. A masszőr tapintással „diagnosztizál”, ennek megfelelően választja ki a fogások fajtáját, sorrendjét és erejét, melyet a páciens visszajelzése alapján azonnal változtat.

Masszázs
Masszázs

A masszázs hatásai

A masszázs hatással van a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra. A vérkeringést fokozza, elősegíti a káros anyagcseretermékek elszállítását, csökkenti a fájdalmat. Az izomzat kórosan fokozott tónusát (pl. fájdalom miatti izomfeszülés) csökkenti, a csökkent tónust (pl. gipszrögzítés miatti petyhüdt izomzat) pedig fokozza. A változások nem csak a masszázs helyén, hanem – kisebb mértékben – attól távolabbi testrészeken (pl. ellentétes végtagon) is érvényesül. Általános hatásként pedig felfrissülő, jóleső érzés jelentkezik, mely csökkenti a feszültséget, a depressziót és a stresszt.

A masszázs fajtái

Az egészséges embereken, egészségmegőrzés céljából végzett masszázst frissítő masszázsnak nevezzük. Gyógymasszázst betegeken, orvosi rendelésre, gyógymasszőr végezhet. Sportolók verseny előtti, alatti és utáni masszázsát, figyelembe véve az adott sportág jellegzetességeit is, a sportmasszőr végzi.

Masszázs kivitelezésének szempontjai

Fontos a megfelelő hőmérsékletű helység (hidegben a beteg fázik, izmai feszesek), a megfelelő magasságú masszázspad, melyet a masszőr magasságához kell igazítani. A páciensnek úgy kell elhelyezkednie, hogy izomzata teljesen ellazuljon. A masszőr munkaeszköze a keze. Legyen erős, de puha, ne legyen nyirkos, körme ne legyen hosszabb az ujjbegynél. A masszőr gyakran használ valamilyen sikamlósságot fokozó anyagot (olaj, kenőcs, púder). Ilyenkor figyelni kell arra, hogy az anyag illat, aroma, vagy esetleg keringésfokozó anyagára ne legyen allergiás a paciens.

Masszázs ellenjavallatai

Abszolút és relatív ellenjavallatokat különböztetünk meg. Előbbi csoportba azokat az állapotokat, betegségeket soroljuk, amelyek fennálltakor masszázs egyáltalán nem végezhető (lázas állapot, keringési elégtelenség, trombózis, vérzékenység, ittas állapot stb.). A relatív csoportba olyan elváltozások tartoznak, melyek miatt az adott régióban nem szabad masszírozni, de a test egyéb részein igen (pl. visszértágulat esetén az alsó végtagokon, terhesség, menzesz alatt a deréktájon, bőrsérülés, bőrbetegség esetén az elváltozás helyén, gyulladt ízület környékén stb.).

Végül egy jó tanács: Tájékoztassuk a masszőrt főbb betegségeinkről, panaszainkról, alvadásgátló gyógyszer szedéséről. Kezelés közben nyugodtan jelezzünk vissza, ha bármi problémánk van, úgy érezzük, hogy egyes testrészeken kellemetlen fájdalmat érzünk, vagy éppen fordítva, túl „gyengének” érezzük a masszázst. A masszőr csak ezek figyelembevételével tud a lehető legjobb hatásfokkal dolgozni mindannyiunk érdekében.

Irodalom

Csermely Miklós, Fröllich Lóránd, Gardi Zsuzsa: Fizikoterápiai asszisztensi tananyag. Egészségügyi Minisztérium Oktatási Főosztály, Budapest.