Elektroterápia

Már az ókorban próbálkoztak elektromos halakat (pl. rája, harcsa, angolna) terápiás célból felhasználni. 1792-ben Galvani elvégezte ismert békakísérletét. Az 1800-as évektől az elektromos áram energiáját tudatosan alkalmazzák gyógykezelésre. A modern fizioterápiában hatásuk alapján kis- és nagyfrekvenciás kezeléseket különböztetünk meg. A kisfrekvenciás kezelések (0-100 Hz) és a középfrekvenciás kezelések (3900-4000 Hz) során az elektromos áram hatásait, a nagyfrekvenciás kezeléseknél (100.000 Hz felett) viszont annak hőhatását használjuk ki. Mindegyik kategóriába többfajta kezelés tartozik, melyek közül a legelterjedtebbeket az alábbiakban röviden ismertetjük.

Elektroterápia diadinamik interferencia kezelés
Elektroterápia

Kisfrekvenciás kezelések

Galván kezelés

Egyenárammal végzett kezelés, fájdalomcsillapító, izomlazító, keringést fokozó hatású.

Hidrogalván kezelés

Az elektromos áram és a hidroterápia hatásait kombinálja. Két fő formája van: az elektromos fürdő és a rekeszes galván.
Előbbi esetben vízzel feltöltött kádban fekszik a beteg, az elektromos áramot pedig a kád oldalfalában elhelyezett elektródákon keresztül különböző kombinációban adagoljuk. Diffúz mozgásszervi panaszok esetén jó hatású.
Rekeszes galván esetén csak a két kéz és a két láb kerül vízzel teli kádakba. Így maximum négy rekesszel kezelhetünk, de az elektromos kapcsolás lehetővé teszi az egy-kettő-három rekesz alkalmazását is. A kéz és lábízületek kopásos, illetve gyulladásos elváltozásai, több ideget károsító rendszerbetegségek, zsibbadás esetén jó hatású.

Iontoforézis

Valamilyen gyógyszert egyenáram segítségével, a bőrön keresztül juttatunk be. Leggyakrabban gyulladáscsökkentő géleket alkalmazunk, ezzel is fokozva az elektroterápia eredményességét.

Diadinamik

Az alap egyenáramra váltakozó frekvenciájú és formájú dózisáramot adunk. Pulzáló érzést okoz, mint ha elektromos árammal „masszíroznánk”. Az áramformától függően kiváló fájdalomcsillapító, vérkeringés fokozó, duzzanatot csökkentő hatású.

Szelektív ingeráram

A megbetegedett, gyengült izom fájdalmatlan összehúzódását tudjuk kiváltani az ép izom ingerlése nélkül. Leggyakrabban gerincsérv szövődményeként kialakult izomgyengeségek, bénulások, csípő vagy térdkopáshoz társuló combizom sorvadás esetén alkalmazzuk. Fontos az időfaktor! Csak a korán kezdett kezelésektől várható érdemi javulás.

TENS

Fájdalomcsillapításra alkalmas elektroterápiás módszer. A kis készülék méret és a telepről való üzemeltetés lehetősége miatt otthon is alkalmazható, veszélytelen kezelés. Gyulladt vagy sérült bőrfelületen, beültetett fémanyag közelében nem szabad használni. Az elektródokat a fájdalmas pontokra kell helyezni, a kezelési idő 20-40 perc, mely naponta többször ismételhető.

Középfrekvenciás kezelések

Interferencia kezelés

Az interferencia kezelésnél az elektródák megfelelő (általában 4 elektróda) elhelyezése révén 4000 és 3900-4000 Hz frekvenciájú elektromos hullámokat bocsátunk a kezelendő testrészre. A test mélyebb szöveteiben az egymást keresztező (interferáló) áramok találkozásánál egy 0-100 Hz között változtatható, ún. lebegőáram keletkezik. Az 1-50 Hz frekvenciatartomány erőteljes izomösszehúzódást, az 50-100 Hz frekvenciatartomány kifejezett fájdalomcsillapító hatással bír.

Nagyfrekvenciás kezelések

Rövidhullám és mikrohullám

A szervezet belsejében hőképződést okoznak, ezt a meleghatást használjuk ki. Áramérzés és hatás nincs. Krónikus kopásos elváltozásoknál, zsugorodott, mozgásbeszűkült ízületek, krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek esetén javasolják.

Elektroterápia ellenjavallatai

Kisfrekvenciás és középfrekvenciás kezeléseket nem szabad végezni sérült vagy gyulladt bőrfelületen, trombózis, szívelégtelenség, nem egyensúlyban lévő magas vérnyomás, illetve az áram útjába eső fém, és pacemaker esetén.

Nagyfrekvenciás kezelés ellenjavallt akut gyulladásos folyamat, tumor, fém, terhesség és pacemaker esetén. Pacemakerrel rendelkező beteg a rövid- és mikrohullámú készülékek közelébe sem mehet, mert leállhat az ingerkeltő készülék.
Különösen érzékeny mikrohullámra a szemlencse és a here, kezelés közben ezeket védjük.
Az igazság az, hogy a nagyfrekvenciás kezelések az egész szervezetre hatással vannak és ezek a hatások nagy valószínűséggel károsak. A háztartásokban használt mikrohullámú sütők működése alatt is tanácsos 2-3 méter távolságon kívül tartózkodni. Amennyiben lokálisan meleghatást szeretnénk elérni, jobban járunk az iszappakolással, a paraffin pakolással vagy az infralámpával.

Irodalom

Csermely Miklós, Fröllich Lóránd, Gardi Zsuzsa: Fizikoterápiai asszisztensi tananyag. Egészségügyi Minisztérium Oktatási Főosztály, Budapest.