Magas magnézium tartalmú ételek

A magnézium nélkülözhetetlen több mint 300 enzim működéséhez, anyagcserefolyamatokhoz, ezeken keresztül a szív- és érrendszer, a kiegyensúlyozott hormonháztartás, az izom, csont és idegrendszer működéséhez. Megfelelő pótlásáról ezért gondoskodnunk kell, elsősorban megfelelő táplálkozással.
A magnézium nélkülözhetetlen kiegészítője az egyéb gyógyszeres kezeléseknek is. A következőkben felsorolt táplálékok magas magnézium tartalmú ételek.

Zöld leveles zöldségek

Klorofilban gazdag, sötétzöld színű növények, pl. spenót, sóska, búzafűlé, káposztafélék. A lehető legmagasabb magnézium-szint elérése érdekében érdemes a lehető legkisebb hőkezeléssel elkészíteni (párolás).

Spenótban magas magnézium és K-vitamin tartalom
Spenótban magas magnézium és K-vitamin tartalom

Gyümölcsök

Alma, körte, citrusfélék

Olajos magvak

Mandula dió pisztácia magas magnézium tartalom
Mandula dió pisztácia: magas a magnézium tartalma

Mandula, dió, földimogyoró, pisztácia, napraforgómag, tökmag, lenmag, fenyőmag. Akár önmagukban, akár recept vagy müzli részeként. Természetesen figyeljünk arra, hogy sózatlanul fogyasszuk!

Teljes kiőrlésű gabona

Teljes kiőrlésű gabona magas magnézium tartalom
Teljes kiőrlésű gabona magas magnézium tartalom

Rosttartalmuknak köszönhetően segítik az emésztést, lassú felszívódásúak, a magnéziumon túl pedig számos más ásványi anyagot és többféle vitamint is tartalmaznak. Rozs, hajdina, korpa, zab, barna rizs, bulgur, köles, tönkölybúza, árpa.

Hüvelyesek

Bab, lencse és borsófélék.

Halak

Makréla, tonhal, lazac, különféle rákfélék.

Csokoládé

A magas kakaótartalmú csokoládé tele van antioxidánsokkal, flavonidokkal és ásványi anyagokkal, így magnéziummal is.

Csokoládé magas magnézium tartalom
Csokoládé: magas a magnézium tartalma

A magnézium felszívódása szempontjából az is fontos, hogy milyen egyéb ételek szerepelnek étrendünkben. Egyes tartósítószerek (pl. benzoesav), szénsavas üdítőitalok, alkoholok, túl zsíros ételek csökkentik a magnézium felszívódását.
A magnézium és a kálcium rontják egymás felszívódását, ezért érdemes odafigyelni a magas kálcium tartalmú ételek egyidejű fogyasztására (keménysajt, tej, túró).

Irodalom
Magnéziumban gazdag ételek
Magnézium tartalmú ételek