Gyógynövények mozgásszervi panaszokra

A gyógynövényeket ősidők óta ismerik és alkalmazzák. Tulajdonképpen az egész gyógyszeripar a gyógynövényekből indult ki. Kiváló gyulladáscsökkentő pl. a fekete nadálytő krém, a körömvirág krém.

“Fűben-fában orvosság”.

Régi mondás

A gyógyszeripar folyamatosan újabb, igéretesebb hatóanyagokat keres és ehhez kimeríthetetlen forrást biztosítanak a gyógynövények is. A beazonosított hatóanyagokat aztán szintetikusan állítják elő, módosítják, és még hatékonyabb formákat próbálnak előállítani.

Gyógynövények
Gyógynövények

A szalicilsav volt az első, ezért a legismertebb fájdalom-, láz- és gyulladáscsökkentő gyógyszer, melynek hatóanyagát 1828-ban Johann Buchner müncheni gyógyszerészprofesszor izolálta fűzfakéregből. Szalicinnek nevezte el a fa latin neve (Salix) után.
A későbbiekben ezt követte például a macskagyökérből a nyugató (valerin), a mákgubóból a fájdalomcsillapító (morfin) vagy a köhögéscsillapító (kodein), a nadragulyagyökérből a görcsoldó, a pupillatágító (atropin), a gyűszűvirág leveléből a szívritmus szabályozó (digitálisz), az őszi kikerics magjából az akut köszvényes roham csökkentő (kolhicin).

Őszi kikerics colchicint tartalmaz
Őszi kikerics colchicint tartalmaz


Az utóbbi évtizedekben a gyógyszeripar virágzik, a gyógynövények viszont egyre inkább feledésbe merülnek. Köszönhető ez annak is, hogy a gyógynövényekkel foglalkozni nem elég “tudományos”.

Hála azonban azoknak az embereknek, akik ezeket az ismereteket nemzedékről-nemzedékre átadták, a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteink nem vesztek el teljesen. Az utóbbi években pedig újra egyre nagyobb az érdeklődés irántuk és hatékonyak alkalmazhatjuk őket a kezelések kiegészítéseként.
Szabó Gyuri bácsi, a „bükki füvesember” az egyik ismert és elismert alakja a gyógynövény kultúrának. Számtalan tájékoztató előadást tart szerte az országban.

Milyen növényeket nevezünk gyógynövénynek?

“Tágabb értelemben gyógynövénynek nevezzük mindazon növényeket, amelyeknek valamely részét az emberek – a bennük lévő hatóanyagok miatt – a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján gyógyászati célokra használtak vagy használnak.”

Wikipedia

A gyógynövények hatásával kapcsolatban is sok tanulnivalónk lenne. Évszázados tapasztalatok alapján ismerjük a javallataikat, melyiket milyen betegségekre, milyen kombinációban és milyen formában javasolt alkalmazni, milyen napi dózisban és mennyi ideig. De a hatásuk mechanizmusában sok a rejtély.
Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény terem.

Néhány gondolat a gyógynövényekkel kapcsolatban

 • Egy gyógynövény általában több hatóanyagot tartalmaz és ezek egymáshoz viszonyított aránya és egymást erősítő hatása is fontos.
 • Nem mindegy, hogy a gyógynövényeket mikor gyűjtik be, a hatóanyagok mikor és melyik növényrészben vannak jelen a legnagyobb koncentrációban,
 • Hogyan dolgozzák fel,
 • Hogyan kombinálják egymással a különböző gyógynövényeket a kívánt hatás elérése érdekében.
 • A „vadon” termett növények mindig „hatásosabbak”, mint a monokultúrában termesztett társai. Az sem mindegy, hogy természetes közegükben milyen növénytársulások alakulnak ki.
 • A gyógynövények sem „csodaszerek”. Vannak kívánt hatásaik és „nem-kívánt”, ún. mellékhatásaik.
 • Nem mindegy, hogy milyen adagban, kombinációban, milyen módon elkészítve és mennyi ideig alkalmazzuk őket.
 • Az sem mindegy, hogy hol teremnek. Használjunk olyan gyógynövényeket, amelyek őshonosak a Kárpát-medencében. Ezek a legalkalmasabbak a számunkra, nem pedig a távoli földrészekről behozott „egzotikus”, „mindenre jó” és drága készítmények.

Néhány javaslat Gyuri bácsitól mozgásszervi panaszokra

 • Általános gyulladáscsökkentő teakeverék: kamilla, diólevél, lándzsás útifű, apróbojtorján, cickafark, körömvirág.
 • Különféle mozgásszervi gyulladások (ínhüvely gyulladás, ízületi gyulladás, isiász stb.): Külsőleg diófalevél tea, körömvirág krém, fekete nadálytő alkoholos kivonata, fekete nadálytő krém.
 • Csontritkulás: Mezei zsurló szárítva, porítva.
Fekete nadálytő gyulladáscsökkentő hatású
Fekete nadálytő gyulladáscsökkentő hatású

Összefoglalás

Mit nevezünk gyógynövényeknek?

Azokat a növényeket, melyeket a bennük lévő hatóanyagok miatt – a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján – gyógyászati célokra használnak.

Melyek a legjobb gyulladáscsökkentő gyógynövények?

A legkülönfélébb mozgásszervi eredetű gyulladásokra leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a fekete nadálytő krém, a körömvirág krém és a diófalevél tea borogatás.

Lehet mellékhatásuk a gyógynövényeknek?

Ahogy jó hatásuk, úgy mellékhatásuk is van a gyógynövényeknek. Fontos, hogy az előírt adagban, gyakorisággal és ideig alkalmazzuk őket.