Vízalatti vízsugármasszázs – Tangentor

Tangentor kezelés lényege

A masszázs speciális formája, ahol a masszőr kezét vízsugár helyettesíti. A kezelést úgynevezett „tangentor” kádban végzik, innen ered az elterjedt elnevezés. A kezelés során a víz hőmérsékletének hőhatása és a masszázs mechanikus hatása is érvényesül.

Vízalatti vízsugármasszázs (Tangentor)
Vízalatti vízsugármasszázs (Tangentor kád)

Tangentor kezelés célja

A hagyományos masszázshoz hasonlóan az izomzat tónusát befolyásoljuk. Fokozott izomtónus esetén izomlazítás, csökkent izomtónus esetén annak fokozása a cél. Minden fájdalom reflexesen, a szervezet védekezése következtében, nyomásérzékeny, feszes tapintatú, fokozott izomtónussal jár. Az izomfeszülés a víz alatt sokkal kisebb, ezért a vízsugár mélyhatása jobban érvényesül.

Tangentor kezelés kivitelezése

A beteg meleg vízzel teli kádban helyezkedik el úgy, hogy izmai ellazuljanak. A kezelő a gumicsőből kiáramló vízsugárral masszírozza végig a kezelendő testrészeket. A kezelést a háton, derékon és a végtagokon végezzük. A hasat és a genitáliákat ki kell hagyni. A hatás erősségét a vízsugár nyomásával, a fúvóka méretével, a fúvóka és a bőr távolságával, valamint a beesési szög változtatásával tudjuk befolyásolni. Leggyakrabban 1.0 atmoszféra nyomású vízsugarat alkalmazunk. Minél nagyobb a nyomás, annál erősebb és mélyebb a hatás. A kisnyílású fúvóka mélyebb és körülírtabb, a nagyobb nyílású felületesebb és szélesebb hatású. Erősebb hatást hoz létre a kisebb fúvóka-bőr távolság. Fontos a testfelület és a vízsugár által bezárt szög nagysága. Minél ferdébb a vízsugár iránya, vagyis minél kisebb a beesési szög, annál inkább a húzóhatás lép előtérbe. Szélsőséges esetben ez kellemetlen, éles, metsző fájdalomban nyilvánul meg.

Vízalatti vízsugármasszázs (Tangentor)
Vízalatti vízsugármasszázs (Tangentor)

Tangentor kezelés ellenjavallatai

A masszázs ellenjavallatain kívül a melegvíz hatásaira is figyelnünk kell. A meleg fokozza a gyulladásos tüneteket, a nyakig érő víz hidrosztatikai nyomása terheli a szívet és nyomja a mellkast. Nehézlégzésben, asztmában, keringési elégtelenségben szenvedő betegek esetében ez meghiúsíthatja a kezelést. Ilyen esetekben hűvösebb vízzel (37ºC helyett 33 ºC), illetve alacsonyabb vízszint (alsó háti szakaszig érő) beállításával próbálkozhatunk.

Irodalom

Csermely Miklós, Fröllich Lóránd, Gardi Zsuzsa: Fizikoterápiai asszisztensi tananyag. Egészségügyi Minisztérium Oktatási Főosztály, Budapest.