A gyógynövényeket őseink ismerték és alkalmazták. Tulajdonképpen az egész gyógyszeripar a gyógynövényekből indult ki: egyes hatóanyagokat izoláltak, majd kémiai úton módosították őket. A gyógyszeripar virágzik, a gyógynövények viszont feledésbe merültek. Hála azoknak az embereknek azonban, akik ezeket az ismereteket nemzedékről-nemzedékre átadják, a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteink nem vesztek el teljesen, az utóbbi években pedig egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. Szabó Gyuri bácsi, a "bükki füvesember" sokak előtt ismert. Egyik előadását be is illesztettem.
Egy gyógynövény általában több hatóanyagot tartalmaz és ezek a megfelelő arányban vannak jelen. Persze nem mindegy, hogy a gyógynövényeket mikor gyűjtik be, hogyan szárítják és hogyan kombinálják egymással a kívánt hatás elérése érdekében. A "vadon" termett növények mindig "hatásosabbak", mint a táblákban, monokultúrában termesztett társai. Az sem mindegy, hogy természetes közegükben milyen növénytársulások alakulnak ki.
A gyógynövények sem "csodaszerek". Vannak kívánt hatásaik és "nem-kívánt", ún. mellékhatásaik. Nem mindegy, hogy milyen adagban, kombinációban, milyen módon elkészítve és mennyi ideig alkalmazzuk őket. Az sem mindegy, hogy hol teremnek. Használjunk olyan gyógynövényeket, amelyek természetes módon itt nőnek a Kárpát-medencében. Ezek a legalkalmasabbak a számunkra, nem pedig a távoli földrészekről behozott "egzotikus", "mindenre jó" és drága készítmények.

További információk

Oldal teteje