Csontizotóp vizsgálat

Izotóp

Az izotópos vizsgálatok lényege: választanak egy molekulát, mely a vizsgálni kívánt szerv anyagcsere folyamataiban résztvesz és megjelölik izotóppal. Az izotóppal megjelölt vizsgálati anyagot vénás injekció formájában adják be, majd 2-3 óra múlva egy gamma-kamera pásztázza végig a testet és érzékeli a test gamma sugárzását. Ezt az információt számítógép alakítja át képpé.

A csontizotóp vizsgálat során technéciummal jelölt biszfoszfonát molekulát használnak, mely a megváltozott anyagcseréjű csont hidroxi-apatit kristályaihoz kötődik. A gamma-kamera érzékeli, hogy a csontvázrendszer mely részein dúsul az izotóp. A vizsgálat nagyon érzékeny (magas a szenzitivitása), azt mutatja meg, hogy mely csontokban történik valamilyen kóros folyamat, de azt nem mutatja meg, hogy a kóros folyamat milyen jellegű (alacsony a specifitása).

A csontizotóp vizsgálat során azt vizsgáljuk, hogy a csontvázrendszer mely részein dúsul az izotóp
A csontizotóp vizsgálat során azt vizsgáljuk, hogy a csontvázrendszer mely részein dúsul az izotóp

Csontizotóp vizsgálat menete

A vizsgálatra nem kell éhgyomorra érkezni. A vizsgálati anyag beadása után 2-3 órát várakozni kell, ez idő alatt 1 liter víz elfogyasztását javasolják (a vizet érdemes magunkkal vinni). A gamma-kamerás vizsgálat során a vizsgálati asztalon kell lehetőség szerint mozdulatlanul feküdni. A vizsgálat időtartama kb. 20 perc.

Mire kell figyelni csontizotóp vizsgálat során?

A vizsgálat sugárterheléssel jár, ezért terhesség esetén nem végezhető. Szoptatás esetén a vizsgálat elvégezhető, de 24 óráig a szoptatást fel kell függeszteni, az anyatejet le kell fejni és ki kell önteni. A csecsemő ezen időszak alatt korábban lefejt anyatejjel táplálható.

Az izotóp a vizelettel ürül ki a szervezetből, ez általában kb. 24 óra. Ez alatt az idő alatt gyerekektől távolságtartás javasolt.